Lag & nationer i handbolls-EM

Lag & nationer i handbolls-EM

Handbollen i Europa växer så att det knakar. Sedan starten 1994 har både damerna och herrarnas turneringar utökas från deltagande nationer till dagens 24. En utveckling som går att jämföras med andra större sport och mästerskap. I denna artikel går vi igenom utvecklingen av sporten och hur intresset har växt med antalet nationer.

Nationer som deltar i Handbolls-EM - 2024

BosnienBosnien
DanmarkDanmark
FrankrikeFrankrike
FäröarnaFäröarna
GeorgienGeorgien
GreklandGrekland
IslandIsland
KroatienKroatien
MontenegroMontenegro
NederländernaNederländerna
NordmakedonienNordmakedonien
NorgeNorge
PolenPolen
PortugalPortugal
RumänienRumänien
SchweizSchweiz
SerbienSerbien
SlovenienSlovenien
SpanienSpanien
SverigeSverige
TjeckienTjeckien
Tyskland Tyskland
UngernUngern
ÖsterrikeÖsterrike

Endast 12 nationer i de första EM-turneringarna

Både herrarnas och damernas handbolls-EM har sett en betydande utveckling och utvidgning sedan de första turneringarna 1994. Efter att EHF, European Handball Federation, tagit över ansvaret för att arrangera en gemensam turnering för endast europeiska handbollsnationer.

Både herrarnas och damernas EM-turneringar inleddes 1994 med 12 deltagande nationer. År 2002 utökades både damernas och herrarnas turneringar till 16 deltagande nationer. En utveckling som är ett naturligt resultat med tanke på sporten växande popularitet. I samband med denna utökning så införde man även ett nytt format med mellanrundor, före slutspelet.

Antalet nationer har fördubblats i EM

Efter utökningen till 16 nationer så kom det att dröja många år innan turneringarna skulle växa ytterligare. För herrarna så kom nästa steg.i utvecklingen 2020 då man utökade med hela åtta nationer, till 24 nationer totalt. Även damernas mästerskap kom att gå i samma riktning och utökningen till 24 nationer kom att ske något senare, dvs 2024.

Konkurrensen och intresset är större än någonsin

Att handbolls-EM på både dam- och herrsidan nu har utökats till samma storlek som exempelvis fotbolls-EM, visar på hur sporten växer. Både i intresse från en bredare publik men också i kvalitet med fler nationer som kan konkurrera om medaljerna i mästerskapen.

Att konkurrensen inom handbollen växer i Europa ser man klart och tydligt om man ser tillbaka på de senaste mästerskapen under 2010-talet. Framförallt i damernas mästerskap där nationer som Rumänien, Montenegro, Kroatien och Nederländerna är numera med i toppen och tar medaljer.

Även antalet som följer mästerskapen ökar. Både antalet som följer turneringarna på TV och uppmärksammar handbolls-EM på sociala medier fortsätter att slå rekord.