Slutspel & slutspelsträd för handbolls-EM

Slutspel & slutspelsträd för handbolls-EM

Det avgörande och sista fasen i damernas och herrarnas handbolls-EM är slutspelet. Ett slutspel som består av semifinaler, final och match om tredje pris dvs bronsmatchen.

Spelschemat för slutspelet

Slutspelet spelas över två dagar. Först med semifinalerna under en och samma dag. Därefter är det en vilodag innan det är dags för den avslutande EM-dagen. Då spelas först bronsmatchen på eftermiddagen, lokal tid, och därefter avgörs finalen senare under dagen och kvällen.

Efter finalen och bronsmatchen hålls en prisceremoni där medaljer delas ut till de tre bästa lagen i turneringen. Vanligtvis delas guld, silver och brons ut till de tre bästa lagen.

Slutspelsträdet för handbolls-EM – Så går slutspelet till

Här är en närmare beskrivning av hur matcherna i slutspelet går till:

 1. Semifinaler: I damernas och herrarnas handbolls-EM spelar de fyra bästa lagen från huvudrundan mot varandra i semifinalerna. Matcherna är enkelmatcher, vilket innebär att vinnarna går vidare till finalen medan förlorarna går vidare till matchen om tredje pris.
 2. Match om tredje pris: De två förlorande lagen från semifinalerna spelar en match om tredje pris. Precis som finalen är det en enda match. Vinnaren av denna match tar hem tredjeplatsen i turneringen.
 3. Final: Finalen är höjdpunkten i slutspelet och avgör vem som blir mästare av turneringen. De två vinnande lagen från semifinalerna möts i en enda match. Om det är oavgjort efter full tid (60 minuter) går matchen vanligtvis till förlängning. I förlängningen försöker lagen avgöra matchen, och om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen kan matchen avgöras genom straffkast.

I både finalen och matchen om tredje pris delas det ut medaljer till de deltagande lagen. Guld, silver och bronsmedaljer går till de tre bästa lagen i mästerskapet.

Slutspelet i damernas och herrarnas handbolls-EM är ofta en höjdpunkt i turneringen och erbjuder spänning och dramatik när lagen tävlar om att bli mästare och placera sig på prispallen. Det är en fantastisk tid för handbollsfans att följa sina favoritlag och spelare i de avgörande matcherna.

Minnesvärda slutspel i handbolls-EM

Damer

 • EM 2016 i Sverige: År 2016 hölls EM i Sverige, och finalen i slutspelet mellan Norge och Nederländerna var en av de mest minnesvärda stunderna. Norge vann guld i en mycket spännande match som gick till förlängning. Denna match markerade Norges fjärde raka EM-titel, och den dramatiska avslutningen gjorde den till en av de mest minnesvärda finalerna i handbolls-EM historien på damsidan.
 • EM 2018 i Frankrike: År 2018 stod Frankrike som värd för damernas EM, och finalen mellan Frankrike och Ryssland blev en intensiv och minnesvärd match. Frankrike vann guld på hemmaplan efter en mycket jämn och dramatisk match som slutade 24-21. Det var första gången Frankrike vann damernas handbolls-EM.
 • EM 2000 i Norge: År 2000 hölls EM i Norge, och finalen mellan Norge och Danmark är fortfarande en av de mest ikoniska stunderna i damernas handbolls-EM-historia. Matchen var oerhört jämn och spännande, och Norge vann till slut med 28-27 efter förlängning. Denna final bidrog till att befästa Norges ställning som en av de bästa handbollsnationerna i världen.
 • EM 1994 i Tyskland: År 1994 arrangerad Tyskland det första handbolls-EM:et på damsida. Norge vann guldet efter en spännande final mot Danmark, som gick till förlängning och slutade 25-24. Denna final markerade starten på Norges dominans inom damhandboll.

Herrar

 • EM 2022 i Ungern: Efter en över 20 år lång väntan var det svenska herrlandslaget tillbaka på tronen. De gick hela vägen och vann guldet när Ungern stod för värdskapet 2022. En mycket oväntad medalj för ett Sverige som var en outsider inför turneringen. Dock en välförtjänt titel efter att besegrat Frankrike och sedan Spanien i finalen av slutspelet.
 • EM 2020 i Sverige/Österrike/Norge: År 2020 hölls EM i Sverige, Österrike och Norge. Finalen mellan Spanien och Kroatien var en dramatisk och minnesvärd match. Spanien vann efter förlängning med 22-20, vilket var deras andra EM-guld. Detta var en av de mest spännande finalerna på senare tid.
 • EM 2016 i Polen: År 2016 hölls EM i Polen, och finalen i slutspelet mellan Tyskland och Spanien var en nagelbitare. Tyskland vann guld efter en mycket tät match som slutade 24-17 till deras fördel. Tysklands andra raka EM-titel.
 • EM 2010 i Österrike: År 2010 ägde EM rum i Österrike, och finalen mellan Frankrike och Kroatien var en fantastiskt spännande match. Frankrike vann guld efter en dramatisk förlängning som slutade 25-21. Denna final var ett exempel på den höga kvaliteten och spänningen inom herrhandboll.
 • EM 2008 i Norge: År 2008 var Norge värd för EM, och finalen mellan Danmark och Kroatien var en minnesvärd stund. Danmark vann guld efter en hård och välspelad match som slutade 24-20. Danmarks andra EM-guld.
 • EM 1996 i Spanien: År 1996 hölls EM i Spanien, och finalen mellan Ryssland och Sverige var en annan minnesvärd stund. Ryssland vann guld efter en dramatisk match som slutade 27-26. Detta var Rysslands andra raka EM-titel.

Ett fåtal lag tar sig till slutspelet

Slutspelet i handbolls-EM bjuder alltid på hög dramatik, oavsett om det är damernas eller herrarnas turnering det handlar om. Att ta sig till slutspelet är svårt och därmed är kvalitén på matcherna alltid hög. Därmed är slutspelet en perfekt avslutning på ett handbolls-EM. Speciellt med den stora finaldagen där både bronsmatchen och den avgörande finalen spelas. Genom åren så är det inte många nationer som har tagit hem turneringen, vilket talar om vilken hög konkurrens det är om medaljerna.