Kval till handbolls-EM damer & herrar

Kval till handbolls-EM damer & herrar

Handbolls-EM, som organiseras av European Handball Federation (EHF), föregås av ett rigoröst kval. Detta gäller för både damernas och herrarnas mästerskap. Och i denna artikel gör vi en djupdykning och går inpå hur dessa kval går till och hur lagen kan kvala sig till mästerskapen..

Kval

Kvalen till både herrarnas och damernas EM går till på i stor sätt samma vis och med samma kriterier.

Till herrarnas och damernas handbolls-EM så kan lagen kvala På tre olika sätt:

  1. Kvalspel: Bli en av de bäst placerade i kvalspelet.
  2. Värdland för EM: Landet som är värd för EM får automatiskt en plats i turneringen. Är det fler än ett land som står som arrangör så får samtliga en plats i mästerskapet.
  3. Reglerande mästare: Det lag som är regerande mästare får en direktplats till mästerskapet därefter.

Kvalspelet

Kvalspelet till herrarnas och damernas handbolls-EM inleds med en förkvalsrunda. I detta förkval gör de lägst rankade gör upp om en plats i gruppspelet, där kvalplatserna sedan delas ut.

I gruppspelet gör ca 32 lag upp om EM-platserna, som är 24 minus den regerande mästaren och den eller de som arrangerar mästerskapet. Lagen delas in i grupper med fyra lag i varje grupp. Lagen möts hemma och borta och de två lagen med bäst resultat och som landar högst upp i tabellen får en direktplats vardera. Tillsammans med de främsta treorna.

I gruppspelet får lagen poäng efter nedanstående:

  • 2 poäng för en vinst
  • 1 poäng för oavgjort
  • 0 poäng för förlust

Efter att alla matcher i kvalgrupperna har spelats, rankas lagen efter antal poäng. Vid poänglikhet kan andra kriterier, såsom målskillnad eller inbördes möten, avgöra vilka lag som går vidare.